Sinds begin dit jaar zijn wij op zoek naar een nieuwe uitbater voor onze sporthalcafetaria. Blijkbaar zijn zelfs drankenhandelaars en brouwerijen waarmee wij onderhandelden niet meer geïnteresseerd in een cafetaria van een 'gewone' sporthal (= cafetaria met woning). Kandidaat cafetaria-uitbaters zijn blijkbaar nauwelijks nog te vinden, zelfs met een vermindering van 25% t.o.v. de vorige concessievergoeding. Ook rechtstreeks zoeken naar private uitbater geeft geen resultaat.

Wij zijn daarom op zoek naar voorbeelden van sporthalcafetaria's die op een alternatieve manier worden uitgebaat, want een sporthal waar men na een training niet even iets kan gaan drinken of waar men na een competitiematch de bezoekende ploeg en scheidsrechters geen drank kan aanbieden is zeker niet ideaal en helemaal niet bevorderlijk voor de clubsfeer.

Het probleem is dat wij geen relatief grote zaalsportclubs hebben die én de man(vrouw-)kracht hebben én voldoende dagen per week en gedurende voldoende uren gebruik maken van de sporthal om een uitbating rendabel te maken, laat staan om ook op momenten waarop zijzelf niet actief zijn de uitbating te verzorgen.

Zijn er sportdiensten waar er gewerkt wordt met vrijwilligers, jobstudenten, automaten, ... ?

Ik weet ook dat er in sommige sporthallen frigo's worden voorzien waarmee bepaalde clubs zelf kunnen zorgen voor hun dranken na hun eigen training of match. 

Alle suggesties zijn welkom!

Joris De keersmaecker

Sportdienst Sint-Amands

Weergaven: 514

Reacties op vraag/bericht

Joris

In onze beide sporthallen waren er problemen met de uitbaters, en de dienstverlening. Voor één zaal is er een nieuwe veelbelovende persoon gevonden, en voor de tweede sporthal komt er blijkbaar via de brouwerij ook een vervanger.

Een aantal jaar terug heeft men met ISB West Vlaanderen een onderzoekje gedaan naar de wijze van exploitatie van de cafetaria's in de sporthallen. Er zijn toen een aantal modellen naar voor geschoven. het document zelf heb ik  hier niet terug gevonden, maar wellicht zit dat in de ISB databank.

Als je maandelijks een concessiebedrag krijgt van de brouwerij heb je het minste zorgen ... als de uitbater het een beetje goed doet.  Dat lijkt mij de makkelijkste formule, ook in sporthallen met minder grote clubs (zoals de onze).

In sommige sporthallen (bv Avelgem, Wevelgem) hebben clubs elk een deel van de uitbating, is men bv niet elke avond open, en wordt er gewerkt met drinkbakken. Niet ideaal, maar kan wel een oplossing zijn als er echt niemand meer gevonden wordt. In ons cultureel centrum werkt men met een zelfstandige uitbating. Die persoon mag zelf afspreken met een brouwerij. Dit lijkt mij ook een nuttige formule als de brouwerij er niet in slaagt om iemand te vinden. Dit lijkt mij dan nog een beter systeem dan de clubs de zaak te laten runnen. Meestal is dat runnen beperkt tot enkele avonden of het WE, en soms zijn er ook heel wat problemen met stockbeheer, al zijn er overal oplossingen.

Er bieden zich kortelings andere mogelijkheden aan via de wetgeving die de regering zopas heeft beslist. Er zal dan makkelijker kunnen gewerkt of bijverdiend worden in de horeca door gepensioneerden, mensen met een 4/5 job, studenten, ... Alleen moet je dat dan nog goed kunnen organiseren :-)

mvg

Frank Malisse

Frank Malisse

RSS

© 2024   Gemaakt door Netwerk Lokaal Sportbeleid.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden