Aangezien er deze zomer een zaalwachter/onderhoudspersoneelslid met pensioen gaat en deze niet vervangen wordt, overwegen wij, om de 3 andere zaalwachters/onderhoudspersoneelsleden te ontlasten van vele avonddiensten, om volgend sportseizoen niet meer elke avond een zaalwachter te voorzien in onze sporthal. Wel zou er dan telkens een zaalwachter aangeduid worden die bij problemen kan opgeroepen worden. 

Voorlopig wenst het college hiervoor geen enkele vorm van compensatie te voorzien voor deze "wachtdiensten". Kan dit? Zijn er hier wettelijke bepalingen of verplichtingen in de arbeidswetgeving waar wij hier rekening mee moeten houden?

Zijn er nog sportdiensten die met zo'n vorm van "wachtdienst" werken? Hoe werkt dat? Wie mag de oproepen doen: clubs zelf, het diensthoofd, .... ? Wie oordeelt of een interventie noodzakelijk is? Wordt er een compensatie voorzien voor deze zaalwachters omdat zij toch bereikbaar moeten zijn en binnen een 'redelijke termijn" (half uur?) ter plaatse moeten geraken? Is er een compensatie bij oproepen? 

Alle reacties welkom. Alvast bedankt.

Weergaven: 575

Reacties op vraag/bericht

Duffel werkt momenteel met 3 vrijwilligers en 1 FT zaalwachter voor het "bewaken van de gemeentelijke sporthal".  Daarnaast zijn er 2 FT groenwerkers die instaan voor het groen van 4 voetbalvelden en onderhoud van de atletiekpiste.  Deze laatste 2 werden in het verleden te pas en te onpas door clubs "opgeeist" om aanwezig te zijn op sportwedstrijden voor het vervangen van een gesprongen zekering, omhooghangen netten, direct onderhoud netten,...  OOk Duffel denkt er aan om die mensen op zon- en feestdagen in te zetten vioa het oproepsysteem.  Onze personeelsdienst liet weten dat dit in de Duffelse rechtspositieregeling staat:

Artikel 193

Het personeelslid dat door het hoofd van het personeel wordt aangewezen om zich buiten de normale diensturen thuis beschikbaar te houden voor interventies, heeft recht op een permanentietoelage.

Artikel 194

De toelage bedraagt 2,01 euro tegen 100% voor elk uur dat werkelijk aan de permanentie wordt besteed. Dat bedrag is gekoppeld aan de gezondheidsindex. (= 3,23 euro aan index per uur wacht)

Wij overwegen om dit toe te passen.

groeten

Ronny (Duffel 

Joris,

Onderstaande tekst komt uit onze RPR. In de praktijk wordt dit toegepast voor de mannen van de werf, die bijv. in de winter 's nachts moeten uitrukken voor ijzelbestrijding.

Wij hebben 'vliegende' zaalwachters die met de dienstwagen van de ene sporthal naar de andere rijden. Deze zaalwachter is bereikbaar via een GSM van de sportdienst.

Afdeling 1                De permanentietoelage

Artikel 1                 Basiswetgeving en reglementering

De permanentietoelage wordt geregeld bij :

-        Omzendbrief van de Minister van Binnenlandse Zaken van 23 maart 1979

-        Omzendbrief van minister van Binnenlandse zaken en openbaar ambt van 14 december 1990 – sociale programmatie 1989 – bezoldigingsregeling, vergoedingen en toelagen van het provincie- en het gemeentepersoneel

-        Sectoraal akkoord 1997-1998

-        Besluit van de Vlaamse Regering van 7/12/207, houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen voor de secretaris en ontvanger van de OCMW’s.

-        Eventuele latere wijzigingen

 

Artikel 2                 Toepassingsgebied

De secretaris en de financieel beheerder komen niet in aanmerking voor een permanentietoelage.

 

Artikel 3                 Definitie

Het personeelslid dat door het hoofd van het personeel (secretaris of in voorkomend geval het hoofd van het IVA-personeel) wordt aangewezen om zich buiten de normale diensturen beschikbaar te houden voor interventies ontvangt een permanentietoelage.


 

Artikel 4                 Definitie beschikbaarheid

De beschikbaarheid houdt in dat het personeelslid :

-         verplicht bereikbaar moet zijn;

-         onmiddellijk beschikbaar is en ten laatste binnen een half uur na de oproep in de gemeente aanwezig kan zijn;

-         bij oproep niet onder invloed is van drank of drugs.

 

Artikel 5                 Bedrag

Het bedrag van de permanentietoelage bedraagt 2,01€ voor elk uur dat werkelijk aan de permanentie wordt besteed. Dat bedrag is gekoppeld aan de gezondheidsindex (3,23€ op 1/1/2013).

Dirk

hoi joris

wij werken op zaterdagavond vanaf 17u en op zondag met wachtdiensten.

  1. WACHTDIENST  

     

    Wachtdienst start op zaterdag om 17 uur en loopt  tot en met zondagavond 21u30 (of tot half uur na het beeïndigen van de sportactiviteit).
    Er is enkel wachtdienst tijdens de geplande sportactiviteiten (half uur voor eerste activiteit tot een half uur na de laatste sportactiviteit)

    Vergoeding wachtdienst= € 3,11 bruto per uur

     

    Oproep tijdens wachtdienst waarvoor personeel zich naar sporthal moet verplaatsen:

    -      vergoeding wachtdienst valt weg voor de gepresteerde uren

    -      gepresteerde uren waarvoor personeel zich heeft moeten verplaatsen zijn overuren = 100% betaald + 100% recuperatie --> één prestatie is minimum twee uren werk.

    -      gebeurt de verplaatsing na 22uur komt er 25% nachtvergoeding bij.

     

    Elke telefonische oproep tijdens de wachtdienst waarvoor het personeel de technische dienst moet verwittigen en zelf niet de verplaatsing maakt naar de sporthal = vergoeding wachtdienst

groetjes

micky

RSS

© 2024   Gemaakt door Netwerk Lokaal Sportbeleid.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden