Gezocht: iemand met goede raad :)

Wij hebben aantal jaren geleden aantal nieuwe infrastructuren gebouwd voor voetbalverenigingen. Wij als AGB waren bouwheer. Vorig jaar hebben we een eerste maal de onroerende voorheffing ontvangen. Wij rekenen deze, volgens contract door aan de clubs, omdat wij, volgens onze financiële dienst, geen aanspraak kunnen maken op een vrijstelling. De clubs daarentegen blijven van mening dat ze wel aanspraak maken.

Volgens onze financiële dienst kan je moeilijk spreken van geen winstoogmerk als er een cafetaria bij betrokken is. De clubs zeggen dat die cafetaria nodig is om te overleven en hun project te realiseren.

Ik zit dus in een tweestrijd. Hoe doen andere gemeenten en steden dit? Krijgen al jullie verenigingen een vrijstelling? Onder welke structuur vallen deze verenigingen dan (vzw, stedelijke, AGB)? Zijn er steden of gemeenten die gebouw hebben laten opsplitsten tussen cafetaria en andere ruimtes?

Alle info is meer dan welkom. Bedankt alvast!

Weergaven: 82

Reacties op vraag/bericht

Dag Katrien,

In Sint-Genesius-Rode was ik een 10 jaar verantwoordelijk voor onze Voetbalclub (KFC Rhodienne-de Hoek).

Wij waren VZW, met cafetaria. Maar wij hebben nooit onroerende voorheffing moeten betalen als club. 

Mochten er nog vragen zijn dan hoor ik dit wel.

Groeten 

Jan Rombaut

Dag Katrien

de onroerende voorheffing OV is in principe ten laste van de eigenaar.

Maar bij een handelshuur of verhuur van handelsruimten kan de eigenaar die ten laste leggen van de huurder. Dit moet dan wel expliciet in de huur/concessie-overeenkomst worden vermeld. De OV wordt daarbij wel  altijd rechtstreeks door de eigenaar betaald, en dan desgevallend worden verhaald op de huurder.
 
Dat betekent natuurlijk dat die regels los staan van de hoedanigheid en het statuut van de tegenpartij (huurder, concessionaris), dus in concreto hier het statuut van de sportclubs.
Inderdaad, een vzw kan mogelijks een vrijstelling krijgen van OV op onroerend goed dat deze ZELF in eigendom heeft.
Maar dat betekent NIET dat ze deze vrijstelling ook krijgt (of moet krijgen) voor een onroerend goed dat ze in het kader van een huur- of concessie-overeenkomst in gebruik neemt.

 Maar zoals gezegd: dit moet expliciet zijn opgenomen in de overeenkomst.

mvg

RSS

© 2025   Gemaakt door Netwerk Lokaal Sportbeleid.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden