Collega's,

We hebben momenteel 3 sporthallen waarbij er zowel overdag (voor de scholen) als 's avonds (voor de club) een zaalwachter aanwezig is die naast het toezicht houden, ook de schoonmaak en onderhoud van het gebouw doet. Hij is de enige persoon van de gemeente op dat moment in de sporthal. (Er is geen sportdienst of zwembad aan het gebouw)

Nu wil ons bestuur op sommige momenten zonder toezicht beschikbaar stellen aan scholen en/of sportclubs.

Hoe zijn jullie ervaringen hiermee. Met welke factoren moet ik rekening houden.

Ik heb van de laatste jaren al wel wat info (ppt) verzameld van Mechelen, Beernem maar zoek nog wat praktijkervaringen.

Onze sporthallen hebben geen toegangscontrole (enkel sleutel), geen camerabewaking.

Hoe zit dit met de verzekering/ verantwoordelijkheid indien er dan iets gebeurd. 

Alvast bedankt voor de info

mvg

Ben Martens

Sportcoördinator Gemeente Kasterlee

Weergaven: 380

Reacties op vraag/bericht

Beste Ben,

Wij werken momenteel al enkele jaren zo en in het algemeen kan ik stellen dat dit vrij vlot verloopt.

Wij hebben ook 3 sportzalen, waarvan er 2 sportzalen 's avonds volledig autonoom gebruikt worden door de clubs en dit via sleutels en een gebruiksovereenkomst. Af en toe is er wel eens iets kapot en/of extra vuil, maar dit valt al bij al mee en binnen de besparingspolitiek komen deze kosten nooit aan de kosten van een permanent personeelslid dat op die uren ook aanwezig zou zijn. Begrijp me niet verkeerd: ik had ook liever een personeelslid gewenst voor meer toezicht en controle, maar de besparingen hebben ertoe geleid dat wij op deze manier zijn beginnen werken.

De gebruiksovereenkomst dekt aansprakelijkheid en dergelijke.

Een derde sporthal werkt gecombineerd enerzijds met gezamenlijke toegang via zwembad (gebouwen sluiten aan elkaar aan en tijdens de openingsuren van het zwembad is er steeds iemand aan loket aanwezig)  en anderzijds toezicht door de cafetaria-uitbater (concessie) die ook verantwoordelijk is voor correct afsluiten.

Mvg Jens

Beste Ben

Hier in Lokeren werken wij met vliegende toezichters voor verschillende sporthallen. In het grote sport- en jeugdcomplex (2 sporthallen (6 volleybalterreinen), zwembad, 3 vergéaderzalen, fuifzaal, uitleendienst, speel-o-theek) werken we steeds met een aanwezige toezichter omwille van de schaal.

Daarnaast hebben we ook enkele andere sporthallen die een pak kleiner zijn waardoor de constante aanwezigheid van een zaalwachter wat overdreven zou zijn. De vliegende toezichter start in het sport- en jeugdcomplex om de auto op te halen en rijdt daarna naar de verschillende sporthallen (gevechtsportcomplex (met toegangscontrole), sporthal Eksaarde (enkel met sleutels), 2 sporthallen van basisscholen van de stad met toegangscontrole en 4 sporthallen van externe scholen onder het beheer van de sportdienst voor gebruik na de schooluren). De vliegende gaat tevens langs bij de buitensportlocaties zoals voetbal, hockey, rugby, skatepark en andere.

Dit doen we nu zo al enkele jaren en sportclubs van buitenlocaties ervaren dit als een surplus aangezien er vroeger op sommige locaties nooit iemand kwam. Nu is er steeds een mogelijk aanspreekpunt. De gsm-nummer van de toezichter op ronde hangt ook overal uit zodat hij ten allen tijde kan gebeld worden indien er zich problemen stellen inzake toegang of andere.

Toezichters vinden die rondes doen ook veel interssanter dan vast zitten in 1 zaal die beperkt is waardoor het eerder naar werk en bezigheid zoeken is dan effectief nuttig bezig zijn.

Hopelijk ben je hier iets mee. Als je graag meer informatie wilt, mag je me steeds contacteren.

Mvg Stijn Gyselinck

RSS

© 2025   Gemaakt door Netwerk Lokaal Sportbeleid.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden