Beste Collega's
Van onze milieudienst kreeg in onderstaande brief om onze voetbalclubs te wijzen op de regelgeving.
Ik vroeg mij af hoe dit op andere plaatsen aangepakt wordt. Mulchen is een oplossing maar mijn inzien niet realistisch.
Het decreet van 23/12/11 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen definieert “afvalstof” als volgt: elke stof of elk voorwerp waarvan de houder zich ontdoet, voornemens is zich te ontdoen of zich moet ontdoen (behalve een aantal uitzonderingen).
Voor welbepaalde materialen (afvalstoffen) kan een grondstofverklaring afgeleverd worden waardoor het materiaal gebruikt kan worden als bodem waardoor het ingegraven mag worden. De bepalingen en voorwaarden worden uitgebreid beschreven in het decreet en in het Vlarema.
Het grasmaaisel is dus een afvalstof, het beschikt niet over een grondstofverklaring (en zal er nooit over kunnen beschikken) en mag dus absoluut nooit ondergegraven worden.
Bovendien is het opslaan van dit afval zonder regelmatige afvoer een ingedeelde activiteit. Op dit moment beschikt de voetbalclub niet over een milieuvergunning, worden er geen Best Beschikbare Technieken toegepast en worden er geen maatregelen genomen om contaminatie van de leefomgeving te vermijden.
Het is dus noodzakelijk en dringend dat de club er op gewezen wordt dat ze momenteel handelen in strijd met de milieuwetgeving en –reglementering.
Het afval moet dus door een erkend transporteur afgevoerd worden naar een erkende afvalverwerkingsinstallatie. Aangezien het grasmaaisel hier echter al zolang ligt, voldoet het niet aan de Omzendbrief. Waarschijnlijk is dit afval in zo’n slechte staat dat het absoluut niet meer composteerbaar is en zal er een andere verwerkingsmanier gezocht moeten worden. De voetbalclub zal dus zelf een afvalstoffenverwerker moeten contacteren en hem vragen of hij in staat is / bereid is om hun afval te verwerken
Tags:
Johan,
Bij ons worden de terreinen 1 keer per week gemaaid (door firma Groenservice).
Bij normale weersomstandigheden is dit voldoende snel om het maaisel op het terrein te laten liggen.
Joris De keersmaecker
Sportdienst Sint-Amands
© 2024 Gemaakt door Netwerk Lokaal Sportbeleid. Verzorgd door