BRUSSEL – 3 februari 2012

 

Focus op breedtesport in nieuw decreet lokaal sportbeleid

 

Op voorstel van Vlaams minister van Sport Philippe Muyters keurde de Vlaamse Regering het voorontwerp van decreet met betrekking tot het lokaal Sportbeleid goed na positief advies van de Strategische Adviesraad Cultuur, Jeugd, Sport en Media. In het decreet worden nu ook de bevoegdheden van de provincies opgesomd.

 

Het decreet plaatst de gemeente centraal in de ontwikkeling van het sportbeleid. Vlaams minister van Sport Philippe Muyters wil door de aanpassing alle gemeenten in Vlaanderen bereiken en daardoor zoveel mogelijk mensen in hun directe omgeving stimuleren om aan sport te doen. De directe aanleiding voor de aanpassing van het nog geldende Sport voor Allen - decreet is het planlastendecreet, en de interne staatshervorming. Tegelijkertijd werd geopteerd om het Sport voor Allen - decreet ook op een aantal punten inhoudelijk aan te passen, rekening houdend met actuele maatschappelijke prioriteiten en met de nieuwe beleidsopties van Vlaams minister van Sport Muyters.

 

Het Vlaamse sportbeleid wil via een hechte samenwerking met alle gemeentebesturen zoveel mogelijk mensen in Vlaanderen stimuleren, activeren en begeleiden tot een kwaliteitsvolle duurzame sportbeoefening in hun directe omgeving. Hierbij is het belangrijk dat de gemeente een regierol opneemt. Vlaams minister van Sport Philippe Muyters: “De gemeenten staan als bestuursniveau het dichtst bij de burger en ontwikkelen via hun sportbeleid een coherente visie op het lokale sportgebeuren. Dit beleid moet dynamisch en innovatief zijn en optimaal inspelen op de lokale context.”

 

“De sportverenigingen spelen daarbij een centrale rol omdat ze garant staan voor een duurzaam sportaanbod zowel op het sporttechnische als het sociale vlak en dit met bijzondere aandacht voor de jeugd”, zegt minister Muyters.
Rekening houdend met de huidige maatschappelijke trends is het de taak van het lokale sportbeleid om ook in te zetten op een aanvullend, innovatief, laagdrempelig activerend sportaanbod. Dit met het oog op een levenslange beweeg – en sportparticipatie en met bijzondere aandacht voor kansengroepen. Hierbij wordt transversale samenwerking nagestreefd.

Om het effect te genereren dat iedereen aangezet wordt tot sportief bewegen of tot duurzaam sporten worden de hiernavolgende Vlaamse beleidsprioriteiten Sport voor Allen voor de gemeenten en de Vlaamse Gemeenschapscommissie opgenomen:

 

  1. het ondersteunen van de kwalitatieve uitbouw van de sportverenigingen via een doelgericht subsidiebeleid;
  2. het stimuleren van sportverenigingen tot professionalisering met een bijzonder accent op kwaliteitsvolle jeugdsportbegeleiding en eventueel tot onderlinge samenwerking;
  3. het voeren van een activeringsbeleid met het oog op een levenslange sportparticipatie via een anders georganiseerd laagdrempelig beweeg- en sportaanbod;
  4. het voeren van een beweeg- en sportbeleid met aandacht voor transversale samenwerking zodat kansengroepen gelijke kansen krijgen om actief te participeren in sport.

 

Ook de provincies krijgen expliciet een aantal bevoegdheden toegewezen op vlak van sportbeleid. In de eerste plaats zijn zij verantwoordelijk voor het stimuleren van personen met een handicap tot sportbeoefening. Daarnaast krijgen ze nog de volgende vijf bevoegdheden: het stimuleren en ondersteunen van de regionale werking in de sport, het ondersteunen of organiseren van bovenlokale sportevenementen, het bouwen of subsidiëren van bovenlokale sportinfrastructuur, het coördineren van de relatie tussen natuur, sport en recreatie en ruimtelijke ordening en het beheren van unieke bovenlokale instellingen in de sport. De invulling van deze bevoegdheden moet elke legislatuur verder geconcretiseerd worden in de bestuursakkoorden tussen de provincies en de Vlaamse overheid.

 

Om de kwalitatieve uitbouw van het sportbeleid te ondersteunen blijft de doelstelling inzake begeleiding van de besturen en inzake coördinatie en de begeleiding van een pool van professionele begeleiders de sport  ook in dit voorontwerp van decreet behouden.

 

Nu wordt het voorontwerp van decreet voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Tegen oktober 2012 moeten de Vlaamse beleidsprioriteiten voor de besturen vertaald zijn in een door het Vlaams Parlement goedgekeurd decreet zodat de besturen kunnen inspelen op deze Vlaamse beleidsprioriteiten Sport voor Allen in hun meerjarenplanning 2014-2019.

Weergaven: 114

© 2024   Gemaakt door Netwerk Lokaal Sportbeleid.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden