Onlangs kreeg ik tijdens een infoavond de vraag van een inwoner of er bij ons in de buurt een omnisportclub was waar hij zich bij kon aansluiten. Ik moest mijnheer een antwoord schuldig blijven en beloofde hem van het na te gaan.

Op sportdatabank Vlaanderen vind je wel wat omnisportclubs, maar dit gaat vooral over bedrijven die voor hun werknemers sport aanbieden.

Ik vind het gegeven van een omnisportclub in het algemeen wel interessant. Daarom de vraag of jullie interessante omnisportclubs kennen die openstaan voor iedereen? (liefst in Vlaams Brabant).

En wat jullie mening hierover is, ik denk dat er in Vlaanderen zo niet al teveel clubs aanwezig zijn.

Alvast bedankt voor de reacties.

Weergaven: 601

Reacties op vraag/bericht

Geachte

In de gemeente Meulebeke bestaan er enkele omnisportclubs. Dit zijn sportclubs die meer dan één sporttak aanbieden en een aanbod hebben naar verschillende doelgroepen.

Bv. Gezinssport Meulebeke biedt zowel watergewenning (kleuters), zwemlessen (lager), zwemmen (volwassenen), mountainbike (kids), badminton (volwassenen) aan. Dynamica biedt zowel zaalvoetbal (volwassenen) als zwemmen (alle leeftijden) aan. Sportclub Ter Deeve biedt wandelen, fietsen, petanque, dans (allen 50+), etc. aan.

Dag koen,

In Leuven vind je 2 grote (meer dan 1.000 leden) omnisportclubs:

OMNISPORT BLAUWPUT OMNISPORT * BOONEN ANN 0498-310588 
OMNISPORT SPORTY SPORTIEF VZW * GOFFIN JEROEN 016-257209

Groeten

Jan

Hoi Koen,

voor zover ik weet het je een club in Bierbeek (blitz) die meerdere sporten herbergt en als dusdanig als omnisportclub kan gecatalogeerd worden. Verder denk ik dat je misschien wel bij de recreatieve sportfederaties dergelijke clubs misschien kan aantreffen? En dan heb ik het over FROS, Sporta,...

het is één van mijn professionele natte dromen om in lubbeek zo één te hebben. O.a omdat je dan recreatieve sporters er bij kan aansluiten (de joggers van de start2run, de petanquers van de start2petanque,...). Ik overweeg al enige tijd om er een stageproject van te maken.

Koen,

 

Volgens de Bloso gegevens zijn er in Vlaanderen 90% unisportclubs en slechts 10% omnisportclubs. Zelf ken ik er ook geen, ook niet hier in Limburg. In de jaren '80 ben ik zelf als beheerder gestart met een soort omnisportclub met een ruim en gevarieerd aanbod van diverse soorten conditietrainingsvormen zoals joggen, algemene conditietraining, aerobics,... die uitgegroeid is tot (op zijn hoogtepunt) 1000 deelnemers per week. Deelnemers betaalden per trimester een deelnamebedrag. Erg succesvol in die tijd. Ik geloof dan ook in deze omnisportformule. Een breed aanbod waaruit mensen kunnen kiezen in sportvorm en tijdstip en dus tegemoet komt aan de flexibiliteit die mensen vragen van organisaties.

Je kan als sportdienst een initiatief nemen om met de bestaande clubs een samenwerkingsverband rond recreatie te maken. Je zal hier wel duidelijke afspraken moeten maken rond wie wat gaat doen, inkomsten,...Ik zou dan ook kiezen om deelnamebedragen te vragen en geen lidgelden (ligt gevoelig bij de clubs zelf). Starten met enkele clubs en langzaam uitbreiden. Nadruk op plezier en conditie leggen, zeker bij volwassenen.

Ik wens je veel succes.

 

René

RSS

© 2024   Gemaakt door Netwerk Lokaal Sportbeleid.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden