In 71 diverse steden en gemeenten is er vanuit een opgericht lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie, een actie binnen het Participatiedecreet, aandacht voor het wegwerken van participatiedrempels voor personen in armoede op het vlak van cultuur-, jeugdwerk- en sport.

 

ISB is in zijn rol als ledenvertegenwoordiger en kenniscentrum op Vlaams niveau betrokken bij deze actie. Om alle betrokken sportdiensten zo goed mogelijk te helpen en te ondersteunen had ik in het kader van het lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie in jouw gemeente/stad u graag enkele vragen gesteld.

 

  1. Hoe loopt de werking van het lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie in uw gemeente?
  2. Is de sportdienst nauw betrokken bij het netwerk en de uitvoering van de acties?
  3. Wordt er van deze methode om transversaal te werken gebruik gemaakt vanuit uw sportdienst?
  4. Welke kansen biedt het lokaal netwerk (of kan het in de toekomst bieden) voor de sportparticipatie van mensen in armoede?

 

Naast de antwoorden op deze vragen mag u natuurlijk ook steeds een open reactie aan mij bezorgen.

 

Post gerust uw antwoorden op het forum of stuur ze me door via mail.

Alvast bedankt voor deze kleine moeite, u helpt er heel wat collega’s mee verder.

 

EXTRA

Leestip:

Het Fonds Vrijetijdsparticipatie bundelde een aantal modelpraktijken, tips, voorbeelden en methodieken voor het werken met personen in armoede. Daarbij legden ze de nadruk op landelijke gebieden, aangezien armoedeorganisaties daar op een aantal specifieke hindernissen botsen.

Lees het boekje in de ISB-Kennisbank: "De boer op met vrije tijd: houvast voor vrijwilligers in armoedeorg...

Weergaven: 296

Reacties op vraag/bericht

Het Leuvens Fonds Vrijetijdsparticipatie startte op 1/7/09. Het vervangt in Leuven het ‘oude' Fonds Vrijetijdsparticipatie (via welzijnsschakels). 

Het Fonds Vrijetijdsparticipatie is een initiatief van de Leuvense kerngroep vrijetijdsparticipatie met als doel mensen die in armoede leven meer en volwaardig te laten participeren aan cultuur, sport en jeugdactiviteiten. Dit door bestaande drempels te verlagen en mensen te stimuleren tot deelname en ontwikkeling van de eigen creativiteit.

De kerngroep bestaat uit: afgevaardigde OCMW, afgevaardigde dienst cultuur, afgevaardigde jeugddienst, afgevaardigde dienst sociale zaken, afgevaardigde sportdienst, 2 verenigingen waar armen het woord nemen, schepen van welzijn en een afgevaardigde van vorming plus.

Daarnaast is er ook nog een werkgroep, waar alle aangesloten welzijnsorganisaties in zetelen.

Het Fonds Vrijetijdsparticipatie stimuleert de deelname aan cultuur, sport en jeugdactiviteiten.

Dit door via een financiële tussenkomst de deelnameprijs van mensen in armoede aan vrijetijdsactiviteiten betaalbaar te maken. We noemen dit de 80/20-regel.

We werken voor en met mensen in armoede die lid of cliënt zijn van een private welzijnsorganisatie of welzijnsvereniging in Leuven. 

Omdat mensen in armoede heel moeilijk detecteerbaar zijn, werd gekozen om samen te werken met de lokale organisaties die dagelijks met deze mensen werken en een sterke vertrouwensband genieten. Deze organisaties staan in voor de omkadering en de toeleiding.

De lijst van organisaties voor Leuven werd volledig overgenomen vanuit het oude fondscultuurparticipatie. 

Niet alle leden of cliënten van deze organisaties komen daarom automatisch in aanmerking voor deze regeling. Deze inschatting laten we over aan de betrokken organisaties (volgens het 'goede huisvader'principe)

Nieuwe aanvragen van mogelijke kandidaat-organisaties worden door de kerngroep vrijetijdsparticipatie onderzocht.

Men dient hiervoor een schriftelijke aanvraag te doen.

 Reglementering

Specifiek voor sport:

Het grote voordeel van het vrijetijdsparticipatiefonds is dat het een aanvulling is op de reeds bestaande sportcheques - welke dienen voor aansluiting bij het reguliere sportcircuit. Niet iedereen komt in aanmerking voor deze sportcheque (of niet elke club komt in aanmerking voor het gebruik van de sportcheques), waardoor de samenwerking met het vrijetijdsparticipatiefonds een uitweg kan bieden voor deze hiaten. 

Door de nauwe samenwerking tussen sport & OCMW voor beide projecten (zowel de verdeling van de sportcheques als de verdeling binnen het vrijetijdsparticipatiefonds) worden misbruiken voorkomen (er kan onmogelijk een dubbele aanvraag ingediend worden). 

In realiteit is het wel zo dat het fonds voornamelijk gebruikt wordt voor culturele uitstappen, en minder voor sport- en/of jeugdkampen. 

 

In Beveren zijn er net nieuwe besprekingen geweest om dit project meer uitstraling te geven.  In bijlage onze nieuwe folder.

Bijlagen:

RSS

© 2024   Gemaakt door Netwerk Lokaal Sportbeleid.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden