Beste

Is een boerkini toegelaten in uw zwembad?

Zo nee, wat is de reden dat het niet is toegelaten?

Dank je wel voor je feedback

groetjes

Weergaven: 340

Reacties op vraag/bericht

Hallo Gino,

Wij hebben dit "probleem" een tijdje geleden ook op ons bord gekregen. De aanleiding was een iemand van een LOI (lokaal opvang initiatief) die in een onaangepaste boerkini kwam zwemmen. Wij hebben intern in de gemeente hier dan enkele discussies over gehad. 

RESULTAAThet is juridisch niet eenvoudig om een volledig boerkiniverbod uit te schrijven en goed te argumenteren. Hier hebben wij de regel gehanteerd; "wat niet is toegelaten, is dit impliciet verboden". 

Wij hebben wel de vrijheid gegeven (ZIE TOEGELATEN) aan de redders om soms uitzonderingen toe te laten. 

JURIDISCH ADVIES: meest interessant voor u is misschien wel het juridisch advies dat ik hierover heb ingewonnen, kan je in bijlage vinden:Juridisch%20advies%20boerkini.docx

TOEGELATEN: wij hebben in het gebruikersreglement dan opgenomen dat iedere zwemmer zwemkledij moet dragen die past binnen de dresscode die door het AGB van Nijlen is opgelegd:

  • Zwemkledij is gemaakt uit specifiek zwemmateriaal en niet uit ander textiel en voldoet telkens aan de goede zeden.
  • Binnen de dresscode van de zwemkledij valt een badpak, bikini, zwembroek, zwemshort (zonder ritsen/knopen en indien deze enkel voor zwemmen wordt gebruikt), duikpak (proper).
  • De toezichthoudende redders mogen zwemmers weigeren bij een vermoeden van veiligheids– of hygiënerisico;
  • Voor uitzonderingen kunnen de toezichthoudende redders om toelating worden gevraagd, bijvoorbeeld voor trainingen, overlevingszwemmen of specifieke kledij voor G-sporters.
  • Zwemmers met korte haren of samengebonden lange haren mogen zonder zwemmuts in het water, zwemmers met lange niet samengebonden haren moeten een zwemmuts dragen.

INFOGRAPHICdresscode%20zwembad%20nijlen_A3.pdf

Hopelijk ben je hier wat mee.

Als je nog vragen hebt, mag je ze uiteraard stellen.

Dag Gino

Wij verbieden de boerkini niet, ik zie ook geen enkele reden om dat te doen.
Recent stond hierover in de GvA nog een artikel met vermelding van Bornem met een kleine rel in de gemeenteraad tot gevolg. Het diensthoofd zou via de krant boerkiniklanten uitnodigen.  Wij hebben exact 1 vaste boerkiniklant, een meisje van 12 jaar als ze met school komt zwemmen.  Verder heel af en toe een mama die dan op de rand van het bad zit toezicht te houden op haar kinderen.
Onze stelling is dat alles dat gemaakt en verkocht wordt om te zwemmen toegelaten is.  Dus een afgeknipte jeans niet maar een zwemshort en een boerkini wel.
Hygiëne en veiligheid als argument om te verbieden kan bij mij niemand hard maken.

Groeten van Marc

Beste Gino,

bij ons (Zwembad Olympos Dendermonde) is het niet toegelaten, via een impliciet verbod: wij staan enkel zwemmen toe in badpak, bikini, zwembroek of short (niet langer dan de knieën).

De Vlarem wetgeving verplicht (via een intern reglement) alle bezoekers een stortbad te nemen. Wie een burkini draagt (en zeker met hoofdbedekking) kan volgens ons onmogelijk zich correct douchen vóór het zwembad, en controle op de hygiëne kan door de redders ook onmogelijk gebeuren.

Er zijn verschillende studies die aantonen dat douchen erg belangrijk is om de vervuiling in het zwembad te verlagen. En hoe meer kledij je draagt, hoe minder effectief het douchen wordt (hetgeen je op je lichaam draagt, kan niet weg).

Vriendelijke groeten,

Tijs Robbens

RSS

© 2021   Gemaakt door ISB vzw.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden