Beste collega's,

Wij gaan volgende week een eerste brainstormsessie houden met de vrijetijdsdiensten (jeugd, cultuur, bib, sport) over een vernieuwing van onze subsidies voor verenigingen. Momenteel hebben we 27 subsidies over de verschillende afdelingen en we willen die verminderen en vereenvoudigen zowel naar indiening voor de vereniginen als naar controle.

Heeft er iemand al gezamenlijke subsidiereglementen of deze oefening al proberen te doen?

Tips en tricks zijn altijd welkom.

Waarom geven jullie subsidies aan verenigingen? (buiten dat dit leuk is voor de politiek)

Zijn de subsidies ook efficiënt en effectief? Hoe weten/meten jullie dit? 

Alvast bedankt voor de reactie

Ben Martens

Weergaven: 192

Reacties op vraag/bericht

Beste,

Wij zijn ook gestart met dezelfde oefening in Wingene. Met sport hebben we een erkennings- en subsidiereglement, maar dat bestaat niet voor cultuur en jeugd. We willen voor alle verenigingen eenzelfde erkenningsreglement opmaken en dan ook proberen om het subsidiereglement zoveel mogelijk gelijkaardig te laten verlopen.

Ik ben benieuwd naar jullie resultaten.

Veel succes!!

Siska

Beste Ben,

Wij hebben het denkproces met de sportraad ook achter de rug maar hebben nog wel afzonderlijke subsidies voor de sportclubs.

Je kan alle info terugvinden via https://www.sportraadzaventem.be/index.php?page=sportclubs !

Groetjes,

Sam

Wij zijn er heel hard aan bezig om dat te doen op dit moment met cultuur, jeugd, sport en 55+. We hopen gemeenteraad september te halen.

Erkenningsreglement zal samen zijn.

Subsidiereglementen infrastructuur op elkaar afgestemd en deels hetzelfde, maar andere accenten voor grotere werken.

Subsidiereglementen voor werking komen in het najaar aan de beurt.

Groetjes,

Mirjam

Dag Sam,

alvast bedankt voor de info.

De suggestie om voorrang te geven aan inwoners gemeente ga ik zeker meepakken.

Ik ben eens benieuwd hoe ons bestuur daar op gaat reageren.

mvg

Ben

Sam Janssens zei:

Beste Ben,

Wij hebben het denkproces met de sportraad ook achter de rug maar hebben nog wel afzonderlijke subsidies voor de sportclubs.

Je kan alle info terugvinden via https://www.sportraadzaventem.be/index.php?page=sportclubs !

Groetjes,

Sam

In de gemeente Machelen gaan wij dit dit najaar ook bekijken, zowel erkenning als subsidiëring om die over domeinen (jeugd, sport, cultuur) wat meer op elkaar af te stemmen. Ik volg dit hier graag mee op en zal onze stappen hier ook posten.

Bij mijn vorige werkgever, Hoeilaart, was er reeds 1 erkenningsreglement voor verschillende domeinen: https://www.hoeilaart.be/sites/default/files/media/reglementen_-_do...

Beste,

Naar aanleiding van de gemeentefusie van Puurs en Sint-Amands tot fusiegemeente Puurs-Sint-Amands waren wij sowieso genoodzaakt om naast onze retributie- en erkenningsreglementen ook al onze subsidiereglementen te herbekijken. Er waren heel veel reglementen en er zaten heel grote verschillen in de reglementen qua voorwaarden en ook bedragen, procedures, enz. Ook wij werken met een vrijetijdsdienst en proberen dat ook zoveel mogelijk door te trekken in de reglementeringen.

Voor ons retributiereglement en ons nieuwe erkenningsreglement zijn we er wel in geslaagd om telkens 1 reglement te maken voor alle domeinen. Oorspronkelijk probeerden wij ook 1 subsidiereglement te maken voor  jeugd, sport, socio-cultuur, senioren, enz.  maar toen we dan de simulatie maakten van wat de subsidieverdeling zou zijn, zagen we dat dit geen haalbare kaart was. De werking en structuur en financiële noden van een sportclubs is immers niet te vergelijken met deze van een jeugdbeweging of van een socio-culturele vereniging of harmonie. We hebben dan terug aparte subsidiereglementen gemaakt waarin elk domein wel zijn specifieke accenten heeft maar de structuur en voorwaarden en procedures voor al deze reglementen is ongeveer dezelfde met basissubsidie, werkingssubsidie, vormingssubsidie en (enkel voor jeugd) ook infrastructuursubsidie.

De basissubsidie en de berekening van de subsidiepunten voor werkingssubsidies via de (jeugd-)ledenaantallen, activiteiten, vormingen, ... verschillen wel wat per domein. 

Een hele puzzel want voor de politiekers was het bovendien ook belangrijk dat er geen 'verliezers' waren in dit verhaal. Elke vereniging moest dus minstens het bedrag krijgen wat zij vroeger kregen in de beide fusiegemeenten. Dat lukte enkel met een budgetverhoging aangezien de bedragen per vereniging in de beide fusiegemeenten dikwijls ook ver uit mekaar lagen.

We hebben de nu 5 sectoriële subsidiereglementen uitgewerkt en voorgesteld:

-voor sportverenigingen: meer nadruk op jeugdwerking en vorming

-voor jeugd (jeugdverenigingen en jeugdhuizen): meer nadruk op infrastructuur en vorming

-voor socio-culturele verenigingen: meer nadruk op ledenaantallen en activiteiten

-voor koren, toneelverenigingen en harmonies: meer nadruk op ledenaantallen en activiteiten

-voor senioren: meer nadruk op activiteiten en samenwerking

Door de corona-crisis zijn we zijn nu bezig met een online-adviesbevraging over al deze reglementen bij de verenigingen. Binnenkort hopen wij deze reglementen te laten goedkeuren in onze gemeenteraad.

Ik kan ze nu dus helaas nog niet meegeven.

Groeten,

Joris De keersmaecker

Puurs Sint-Amands

RSS

© 2024   Gemaakt door Netwerk Lokaal Sportbeleid.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden