Hallo iedereen,

De gemeente Bornem moet voor 25/9 het nulgebruik pesticiden aan de VMM bevestigen.

Voor een sportterrein kan er, via een bepaalde procedure, een afwijking aangevraagd worden.

Hoe gaan jullie dit in uw gemeente oplossen?

Hebben jullie weet van alternatieven?

Alvast bedankt voor jullie reactie.

De bruyn Frank

Sportfunctionaris

Bornem

Weergaven: 238

Reacties op vraag/bericht

ISB heeft via een commissie kunnen bewerkstelligen dat er afwijkingsmogelijkheden zijn. Die staan omschreven in de toelichting van de wetgeving.

Het komt er dus op aan om daar waar het echt nodig is (bv op het grassportveld zelf) te vragen om te mogen werken met onkruidverdelger, bv om de twee jaar.

Uw groendienst en milieudienst zijn normaal op de hoogte.

ISB heeft de tekst ook voorhanden.

Frank Malisse

Dag Frank,

 

25 september is de deadline die opgenomen werd in de brief die VMM stuurde naar het College van burgemeester en schepenen waarin ze vragen van wanneer de gemeente een nulgebruik heeft/zal hebben (werd enkel gestuurd naar de gemeenten waar ze nog niets van weten).

Het kan zijn dat de gemeente gaat voor volledig nulgebruik, maar ze kan bijvoorbeeld ook kenbaar maken dat ze zal gaan voor gebruik op de sportterreinen, maar nulgebruik op de rest van de gemeente. Het is nu nog niet nodig om ineens de procedures in orde te hebben met alle exacte bepalingen.

 

Voor het indienen van een afwijkingsaanvraag voor procedure 5 (= procedure waar sport zal kunnen onder vallen) voorziet VMM 3 maanden om het dossier te evalueren. Als de sportdienst in maart of april pesticiden wil gebruiken, moet het dossier ten laatste drie maanden ervoor ingediend worden.

 

De vereenvoudigde procedure – toetsingskader is nog niet definitief dus mag ik nog niet verspreiden, want er zijn nog aanvullingen gebeurd.

Daarnaast wil ik uiteraard benadrukken dat het niet de bedoeling is dat hetzelfde gebruik als vroeger zal getolereerd worden, maar dat er wel bepaalde afwijkingen mogelijk zijn om het sportterrein als een echt sportterrein te houden;

Meer info op het infomoment in aalst (http://www.isbvzw.be/nl/events/1863/geen-pesticiden-meer-op-de-spor... want dan licht VMM ook zelf toe wat de aanpak is (en is het toetsingskader dus definitief). 

Gr

Lien

RSS

© 2024   Gemaakt door Netwerk Lokaal Sportbeleid.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden