Beste collega's

Heeft iemand van jullie al ervaring met de toelating rond het gebruik van een drone voor het in beeld brengen van sportevenementen. Ik denk dat we in de toekomst meer en meer aanvragen hiervoor zullen ontvangen. Heeft iemand hierrond al een kader uitgewerkt?

Alvast bedankt voor jullie antwoorden

 

Jordi Cooman

Sportdienst Damme

Weergaven: 360

Reacties op vraag/bericht

Beste Jordi,

Ondanks dat er op ons voetbalveld al gebruik is gemaakt van een drone tijdens een voetbalwedstrijd, weliswaar door een privépersoon, hebben we hier nog geen kader rond. Indien er toch al iemand iets rond heeft, mag het ook altijd in mijn mailbox terecht komen.

Guy.

Beste,

Toevallig kregen wij vorige week ook de vraag van een privé-persoon, die als hobby films of foto's maakt met een drone (kleine helikopter met 4 schroeven) van evenementen, of hij tijdens onze jaarlijkse scholenveldloopdag foto's mocht nemen met een drone. Hij deed dit gratis en wij kunnen ook gratis beschikken over de foto's. Hij heeft ook al een promotiefilmpje gemaakt voor onze gemeente (is te zien op de facebookpagina van Sint-Amands. Hij zei wel dat wij dit best bij aanvang van het evenement moesten aankondigden zodat iedere toeschouwer en deelnemer hiervan op de hoogte zou zijn. Of dit in functie was van de wet op de privacy, weet ik niet. 

Zie foto van de drone in actie tijdens de scholenveldloop in bijlage.

Omdat wij bij aanvang ook niet wisten wat de reglementering hierover was en hoe groot zo'n toestel wel was, hebben wij hem de toelating gegeven om dit te doen op voorwaarde dat hij verzekerd was voor ongevallen met deze drone en dat hij niet pal boven de hoofden van de kinderen zou vliegen. Die drone trok wel de aandacht en we moesten de kinderen er wel attent op maken dat zij niet met naar de drone mochten kijken tijdens het lopen om botsingen te vermijden (die zijn er trouwens ook niet geweest).

De drone zelf is vrij klein (ong/ 30 cm op 30 cm) en heel licht en maakt nauwelijks geluid.

Ik heb al een paar foto's gezien en het resultaat is wel knap.

Ik ben ook geïnteresseerd in deze wetgeving. Deze persoon (zelf politieman) zei ook dat er hierover inderdaad nog geen duidelijke reglementering is in ons land, hoewel dit bij sommige grote evenementen blijkbaar nu ook al in gebruik is door de politiediensten (vb. bij Gentse Feesten).

Groeten,

Joris De keersmaecker

Bijlagen:

Jordi

Volg l een tijdje ee regelgeving hier rond. Het bestuur eer luchtvaart is de enigste organisatie die toelating mag geven om de lucyt in te gaan.  Daarna is er ook toelating nodig van de gemeente, en van de eigenaar van de grond. Een werkgroep waarvan ik iemand ken doet momenteel al maanden aan ee stuk de voorbereiding van een nieuwe wettekst. Ondertussen vliegen er een aantal mensen onverzekerd met hun drone, zonder toelating,  zowel particulieren als bedrijven.  Het zal er op uit draaien dat wie een drone wil besturen ook de regels zal moeten volgen en wellicht ook over een brevet zal moeten beschikken. 

Mvg

Frank Malisse

Bedankt voor alle antwoorden!

RSS

© 2024   Gemaakt door Netwerk Lokaal Sportbeleid.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden