Hoi iedereen,

wie heeft er ervaring met een recht van opstal voor zijn voetbalclubs? Momenteel is er hier een piste om de voetbalclubs een recht van opstal te geven voor hun kantine + terrein. 

Ik ben op zoek naar voor- en nadelen van dit systeem.

groetjes,

Tom

Weergaven: 271

Reacties op vraag/bericht

Beste,

Wij werken niet met 'recht van opstal' maar met concessiecontracten tussen de clubs en de gemeente. De (voetbal-)clubs gebruiken de gemeentelijke voetbalaccommodaties voor een symbolische euro en de rechten en plichten van de concessiehouder (club) en concessiegever (gemeente) staan gedetailleerd geformuleerd in het concessiecontract.

Zie voorbeeld in bijlage

Sportdienst Sint-Amands

Joris De keersmacker

Bijlagen:

Tom, de gemeente Oud-Turnhout heeft de visie om rechten van opstal te geven aan sportclubs eigenlijk altijd gehanteerd en dit om reden van 'medebeheer van infrastructuur'. De clubs krijgen de grond in recht van opstal, als de vereniging de infrastructuur plaatst en onderhoudt. Het gemeentebestuur kan dan nog borg staan voor (een deel) van de lening, maar daar houdt de infrastructurele en organisatorische verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur op. Dit werkt tot op heden zeer goed, alhoewel we nu toch moeten vaststellen dat, bij de eerste restauratiekosten er meer en meer vraag van de sportclubs komt tot materiële en financiële ondersteuning (na ongeveer 25 à 30 jaar beheer door de sportclubs). Dit is voor ons ook nieuw en we onderzoeken hoe we op deze vragen kunnen ingaan...

Tom

Wij werken ook met concessie-overeenkomsten waarin de rechten en de plichten van zowel de clubs als de stad bepaald zijn. Kort geschetst is dit het volgende: de stad draagt de eigenaarslasten, de club moet de zaak beheren/onderhouden als een goede huisvader. De club betaalt ook de energie en mag dan de factuur voorleggen. Het energieverbruik is echter geplafonneerd, wat hen aanzet om te sparen. Bovendien betalen wij de BTW niet terug, omdat de club die kan recupereren (als ze VZW zijn), wat gunstig is voor de stad.

Zaak is om consequent de overeenkomst te volgen inzake rechten en plichten. soms zijn bepaalde werkjes voor interpretatie vatbaar. Ik hanteer daarbij een nota die ik ooit eens bij Testaankoop zag (eigenaars- en huurderslasten)

mvg

 

Frank Malisse

 

Bedankt Frank, Rudy & Joris voor jullie advies/antwoorden!

RSS

© 2024   Gemaakt door Netwerk Lokaal Sportbeleid.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden