Een vraagje van onze dienst samenlevingsopbouw.

Zijn er gemeenten waar de vrijetijdspas ook van toepassing is binnen de verenigingen?

M.a.w. zijn er in uw gemeente clubs die bijvoorbeeld een korting geven op het lidgeld aan kinderen met een vrijetijdspas?

Indien ja, hoe wordt dit dan financieel geregeld? Wordt deze korting terugbetaald door de gemeente of krijgt de verenging hiervoor extra subsidiepunten enz...

mvg

Dirk

Weergaven: 448

Reacties op vraag/bericht

In de gemeente Pepingen is een aantal jaar geleden de 'koe-pong' (Kinderen Onder Elkaar) van de jeugddienst uitgebreid naar de hele vrijetijdsdienst. De koe-pong is een cheque met een waarde van 15 euro,alle kinderen van 0-25 jaar kunnen deze komen ophalen en gebruiken in de verenigingen (jeugd, sport, cultuur voor lidgelden) of voor gemeentelijke activiteiten (uitstappen, bib,...). De verenigingen verzamelen de cheques en de waarde ervan wordt door de gemeente terugbetaald. Zij hebben door aan het project deel te nemen niet minder inkomsten. Er zijn geen andere voordelen aan verbonden aangezien het enkel gaat om verenigingen met een jeugdwerking.

 

Groeten

Franciska

Dirk,

in Lebbeke hebben wij reeds sinds 2007 dergelijke overeenkomst met onze sportclubs. We hebben nu echter ( met het nieuwe decreet) een aanpassing gedaan en dit ook opengetrokken naar onze jeugd- en cultuurverenigingen (samenwerking vrijetijdsdienst en OCMW). Let wel: alles moet nog door de gemeenteraad, maar ik verwacht hier geen problemen.

We hebben voor de sport een subsidiereglement opgemaakt (met aanvraagformulier), evenals een overeenkomst tussen gemeente en de sportclubs (hier kan de club op invullen welke tegemoetkoming ze doet voor mensen met vrijetijdspas).

Als je dit graag hebt stuur dan een mailtje naar sportdienst@lebbeke.be dan laat ik je dit digitaal bezorgen.

Marnix Van Cauter - sportfunctionaris

Bij ons in Roeselare zijn er enkele sportclubs die een korting toestaan op het lidgeld op vertoon van een vrijetijdspas.

Meer info bij mijn collega's Frans Mullier en Annabel Gunst --> sport@roeselare.be

Vanaf februari gaat de VGC van start met een vrijetijdspas. In een eerste fase zal voornamelijk het eigen aanbod opgenomen worden. Vanaf september 2014 is het de bedoeling dat zoveel mogelijk sportclubs en sportorganisaties zich aansluiten als aanbieder.

Enerzijds maakt de vrijtijdspas het mogelijk om punten te sparen en nadien om te ruilen bij diverse aanbieders. MIA's (mensen in armoede) krijgen naast de pas ook een bonnenboekje. Bij deze bonnen zullen naast kortingsbonnen voor sportkampen en sportlessenreeksen die de VGC-sportdienst organiseert, ook kortingsbonnen zitten voor lidmaatschap bij de club.

Een deel van de korting zal gedragen worden door de sportclub, een deel door de VGC-sportdienst. Dit moet nog verder uitgewerkt en besproken worden met de clubs die zich willen aansluiten.

 

mvg

An

Beste Dirk,

In de gemeente Brecht hebben we een terugbetaling van 80% op vrijetijdsactiviteiten voor personen met een beperkt inkomen. Dit is van toepassing voor jeugd, sport en cultuur - activiteiten.

Op gemeentelijke activiteiten (bv sportkampen...) kunnen we een rechtstreekse korting bieden bij inschrijving (van 80%). Voor deelnamegelden van externen (bv lidgeld sportclub) geldt er een terugbetaling op basis van een betaalbewijs. De terugbetaling is gelimiteerd tot 200 euro per persoon per jaar. Volgens het reglement dient de aanvragen voor de inschrijving een aanvraag te doen voor terugbetaling, maar daar we soepel mee om...

mvg

Rika Rits

Hey Dirk,

niet direct reactie op je vraag maar in dezelfde sfeer: UitinVlaanderen heeft nu ook een UitPAS http://www.uitpas.be/

Ze hebben daar al enige tijd proefproject lopen in de regio Aalst (4 gemeenten dacht ik) en er is sprake van uitbreiding omdat het wel werkt.

grts,

Tom

Beste

Vanaf 2014 zullen de clubs hiervoor punten ontvangen. Dit naargelang het percentage dat ze geven.

tot 19 % = 1 punt, van 20 tot 29% 2 punten, van 30 tot 39% 3, van 40 tot 49 % 4 en vanaf 50 % 5 punten.

Er is één club (badminton) die al jaren werkt met vermindering voor mensen met een VTP maar die hebben hiervoor nooit compensatie gevraagd.

RSS

© 2024   Gemaakt door Netwerk Lokaal Sportbeleid.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden