Beste forumleden,

naast Ph-correctie en chloor toevoeging, zijn er nog producten die vaak gebruikt worden om een zwembad te onderhouden. Sinds kort zijn we begonnen met bicarbonaat toe te voegen, echter is een juiste dosering en toevoegingsmechanisme vinden niet gemakkelijk. Het bicarbonaat komt in zakken van 20 kg, en moet dus eigenlijk opgelost worden om een constante dosering via een pompje te voorzien. Echter is het moeilijk om geen bezinksel op de bodem van het vat te krijgen, die de pompjes doet verstoppen... Heeft er iemand ervaring met het toevoegen, en de juiste dosering voorhanden?

Ook het vlokmiddel. We hebben al een paar weken last van een groene schijn op het water, wat zou liggen aan het gebruik van verkeerd vlokmiddel. Welk merk gebruiken jullie, en aan welke dosering? Bij ons is het Smartchim Clear floc, aan 1.1 liter per dag voor een bad van 800m³, hoewel ik nu, tot de groene schijn weg is, het merk Locron gebruik van Arendonk, tegen 8.41l/dag.(Dit zit in bussen van 5 liter, en wordt aangelengd met 50 liter water.) Moest het voor de beheerders belangrijk zijn, mag je de aankoopprijs er ook bij zetten.

ik kijk uit naar jullie antwoord,

met vriendelijke groeten,

Dries

Zwembadtechnieker

Gemeentelijk Zwembad Beerse

Weergaven: 834

Reacties op vraag/bericht

Beste Dries,
Wij hebben een bicarbonaatcel die de automatische uitvoering doet voor toevoeging bicarbonaat. Op dit toestel bevinden zich : een flowmeter (waarde staat op +/- 75), en doorstroming/debiet ervan op 1500.
Wij maken gebruik van locron als vlokmiddel : verhouding 1 l locron/ 10 l water.

Anne

Dank voor je antwoord, Anne! Hoeveel Locron verbruik je dan per dag, jaar, ...? Wat is het debiet van de pompen en de inhoud van het zwembad? Het bicarbonaat wordt dan ter plekke aangemaakt via een toestel dan?

Groetjes!

Dag Dries,

wij voegen geen bicarbonaat toe. 

Ons vlokkingsmiddel is Pac Sachtoklar (Brenntag NV). Prijs: €0.80 excl. per kg (bussen van 30kg). Dit moet niet meer aangelengd worden.

 

Dosering gebeurd via een Prominent pomp. Ik weet niet precies hoeveel per dag per bad. Pomp staat manueel ingesteld, we moeten zelden bijsturen.

Groene schijn op het water kan soms ook zijn dat er te weinig vlokkingsmiddel in het bad zit. Wij hebben dit heel soms in ons groot bad, en dan wordt de dosering wat bijgeregeld.

Vriendelijke groeten,

Tijs Robbens

Zwembad Olympos Dendermonde

Beste Tijs,

Groeit je verbruik dan niet elk jaar? Je zegt dat je je dosering hoger zet telkens er te weinig in zit, wordt het dan ook terug naar beneden gezet als alles terug normaal is? je pompje staat afgeregeld op +/- 0.3l/u, als hij voeding krijgt. Het product is hetzelfde als wij gebruiken, met dezelfde samenstelling, bij ons wordt er geadviseerd om 1.1l/24u te gebruiken, gemeten voor een bad van 800m³ met een pompdebiet van 192m³/uur. bedankt voor je reactie alvast. Groetjes, Dries

Dag Dries,

voor de exacte dosering en jaarlijks verbruik zou ik aan de onderhoudsfirma meer uitleg moeten vragen.

Uiteraard wordt soms het verbruik ook teruggeschroefd indien nodig.

Dag Dries

Bicarbonaat gebruiken wij niet

Vlokmiddel is ongeveer 15l per dag voor de 5 baden, in totaal voor 756 m³ water.

Dit kan bijgestuurd worden rekening houdend met de helderheid van het water en ervoor zorgen dat er niet te veel vlok op het filterbed komt te liggen.

Product bij ons is aquafloc van aquapro, dit wordt geïnjecteerd in de leiding voor de filter.

prijs: 38,80 euro voor een bus van 20 liter.

Eric onze technieker weet hier eventueel nog meer over.

Hey Veerle,

wat bedoel je met 15l per dag? aangelengd?

groetjes,

en bedankt voor je reactie!

Anne, is dat die van Lotec? Ik heb nu een offerte hiervoor aangekregen. Kan je jouw ervaring even meedelen? Voor onze installatie komt dat op bijna 8000€ ex BTW. Het is dat of een manuele dosering met product in de overloopgoot te kappen...

Groetjes! Dries

anne_m zei:

Beste Dries,
Wij hebben een bicarbonaatcel die de automatische uitvoering doet voor toevoeging bicarbonaat. Op dit toestel bevinden zich : een flowmeter (waarde staat op +/- 75), en doorstroming/debiet ervan op 1500.
Wij maken gebruik van locron als vlokmiddel : verhouding 1 l locron/ 10 l water.

Anne

RSS

© 2021   Gemaakt door ISB vzw.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden