In de recente ISB-nieuwbrief stond een artikel i.v.m. de samenstelling van de sportraden met de verschillen van het nieuwe decreet t.o.v. het 'oude' decreet:

.... Ten opzichte van het decreet Sport voor Allen bevat het decreet Lokaal Sportbeleid minder bepalingen over de samenstelling van de sportraad. In het decreet Sport voor Allen-beleid werd er gesteld dat de sportraad representatief moet zijn voor alle vormen van sportbeoefening. Het bestuur betrekt in de sportraad de actoren die de Nederlandstalige sport bevorderen. Van de sportraad zijn lid: 1° de afgevaardigden van alle Nederlandstalige sportinitiatieven o.a. sportverenigingen, sportprojecten, instellingen, scholen en organisatie, zowel private als publieke die sportieve activiteiten ontplooien op het van toepassing zijnde grondgebied; 2° deskundigen inzake sport. Het verdwijnen van deze bepalingen betekent echter niet dat representativiteit niet meer van tel is. Integendeel via het Gemeentedecreet (art. 200) wordt gesteld dat de gemeenteraad de nadere voorwaarden vaststelt voor de representativiteit. Ook in het Cultuurpact wordt vermeld dat elke overheid alle erkende representatieve verenigingen en alle ideologische en filosofische strekkingen moet betrekken bij de voorbereiding en de uitvoering van het cultuurbeleid (nvdr: in het Cultuurpact valt sport onder cultuur).

Mijn vraag: In het vorige (huidige) decreet stond dat o.a. politieke mandatarissen geen lid konden zijn van de sportraad. In het nieuwe decreet is dit niet meer opgenomen. Kunnen wij als gemeente nu zelf beperkende voorwaarden opleggen voor het lidmaatschap van de sportraad en bijvoorbeeld politieke fracties uitsluiten? Ofvallen de politieke fracties onder die ideologische en filosofische strekkingen die in het Cultuurpact worden bedoeld? Want wij krijgen nu de vraag van een politieke partij of zij ook lid kunnen worden van de sportraad.

Weergaven: 232

Reacties op vraag/bericht

In het decreet Sport voor Allen-beleid van 2007 stond er inderdaad vermeld dat ‘politieke mandatarissen van het eigen bestuur geen deel uit kunnen maken van de sportraad’.

Dit is in het decreet lokaal sportbeleid van 2012 weggevallen, maar wordt ondervangen door het Gemeentedecreet dat stelt dat ‘gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen geen stemgerechtigd lid kunnen zijn'.

Joris,

artikel 200 §4 van het gemeentedecreet  stelt: gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen stemgerechtigd lid zijn van de hier bedoelde raden en overlegstructuren.

zie infomap BLOSO 'door samenspel scoren met een lokaal sportbeleid'. --> pagina sportraad

msg

Dirk

Beste,

OK, maar wat met politieke fracties?

Kunnen de fracties iemand afvaardigen die geen mandataris is?

Bij ons kan het niet.

Kunnen lid worden:

- Alle Nederlandstalige sportinitiatieven onder andere sportverenigingen, sportprojecten, instellingen, scholen en organisaties, zowel private als publieke, die sportieve activiteiten ontplooien op het grondgebied van de gemeente.

- Deskundigen inzake sport. (uit de statuten van de sportraad)

Voor zover ik weet organiseren politieke fracties geen sportieve activiteiten

Men zou het eventueel kunnen omzeilen via de deskundige.

Die dient volgens onze statuten:

actief werkzaam te zijn in de sportsector, hetzij vrijwillig of professioneel;

een ruime kijk te hebben op de sport;

bereid zijn  om zich te engageren in de gemeentelijke sportraad

minimum 18 jaar oud te zijn.

In dit geval wordt deze persoon op basis van zijn deskundigheid individueel lid van de sportraad, maar niet als afgevaardigde van een politieke fractie.

In aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen heeft de raad van bestuur van de sportraad een gelijkaardige vraag gekregen. Een kandidaat van een bepaalde politieke partij ging het allemaal eens beter doen. De sportraad heeft toen de boot afgehouden en de kandidaat deskundige  aangeraden zich eerst te engageren binnen een sportclub en via deze weg lid te worden van de sportraad.

Achteraf heeft de sportraad van deze persoon niets meer gehoord. Het weinig aantal voorkeurstemmen zal hierin ongetwijfeld een rol hebben gespeeld.

RSS

© 2024   Gemaakt door Netwerk Lokaal Sportbeleid.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden