In 2006 werd Sinbad gerenoveerd. Voor de waterbehandeling werd geopteerd voor zoutelektrolyse. Toen was dat een relatief nieuwe technologie die bestempeld werd als BBT.

Met deze installatie hebben wij al veel problemen gehad: de onderhoudskost ligt hoog en de bedrijfszekerheid laat regelmatig te wensen over. Van de leverancier krijgen wij als verklaring dat het toestel ondergedimensioneerd is en dat er ook een aantal 'kinderziektes' mee gepaard gaan omdat het een eerste generatie toestel is. Daarom werd een budget voorzien om dit jaar de waterbehandeling te vernieuwen.

Wij moeten nu de beslissing nemen om ofwel opnieuw met zoutelektrolyse te werken of terug te keren naar natriumhypochloriet uit bulk. Behalve de financiële en theoretische argumenten, zijn ook referenties belangrijk om de knoop door te hakken. Jullie zouden mij gelukkig maken met een antwoord op volgende vragen:

- welk type waterbehandeling gebruiken jullie en wat zijn jullie bevindingen betreffende comfortgevoel in de zwemhal voor redders en zwemmers? Hebben jullie soms last van een chloorlucht en hoe wordt dit onder controle gebracht?

- voor die zwembaden waar recent een nieuwe waterbehandeling werd geïnstalleerd: voor welke optie hebben jullie gekozen en welk argument gaf hiervoor de doorslag?

- voor die zwembaden die werken met zoutelektrolyse: wat is jullie ervaring met onderhoudskosten en bedrijfszekerheid? Uit welk jaar dateert jullie installatie?

Alvast bedankt voor de input!

Saskia

Weergaven: 568

Reacties op vraag/bericht

Hallo Saskia,

wij hebben een zoutelektrolyse-installatie die dateert uit 1999.  Deze heeft een hele tijd goed gewerkt en we waren tevreden over deze manier van waterbehandeling. Maar de laatste jaren laat de installatie het ook dikwijls afweten. Doordat het een buitenlandse leverancier is, zorgt de interventie telkens voor een serieuze rekening (verplaatsingskosten).  We zijn momenteel op zoek naar een firma dichter bij huis die het onderhoud voor zijn rekening kan/wil nemen, maar momenteel nog zonder succes...

groetjes,

Mieke

Beste,

Beste,

In wingene werken wij met een zoutelectrolyse van de firma Vandenheuvel. Dit is er ook ene van de 1e generatie en ze dateert van 2000. Wij hebben recent ook problemen gehad en kregen ook hetzelfde antwoord dat ze ondergedimensioneerd is en dat ze van de 1e generatie is.

Wij zijn ook bezig met na te gaan wat wij de komende jaren gaan doen. Momenteel wordt er geopteerd om terug een zoutelectrolyse te plaatsen.

 

Groeten,

Siska

In Dendermonde werken wij nog steeds met de klassieke natriumhypochloriet desinfectie, aangevuld met zoutzuur als ph-correctiemiddel. Wij zijn heel tevreden over het gebruiksgemak. Tot nu hebben wij geen ernstige incidenten gehad met beide producten of met chloorgasvorming (voldoende inkuiping, scheidingswand, ...). Ik weet de exacte waarden van de chloramines in onze zwemhal-lucht niet, maar naar mijn persoonlijke bevinding hebben wij weinig last van "chloorlucht". Deze wordt wel beïnvloed door de graad van vervuiling, en in mindere mate de hoeveelheid chloor of de gebruikte methode voor chloortoevoeging. Dus voldoende spoelen help hier ook bij, naast een goeie luchtcirculatie.

Elk watercircuit wordt gestuurd door een Depolox 5, aangesloten op een pc voor de uitlezing van de waarden, met een externe alarmcentrale. Dus qua veiligheidsgevoel denk ik dat de redders tevreden zijn.

Tijs

- welk type waterbehandeling ? Het Koksijdse badencomplex werkt met natriumhypochloriet (2 voorraadtanks van 1400 liter.)  Chloorlucht is te wijten aan chloramines, dit hebben wij niet met onze filters (2 hydroantraciet en  1 biofilter per installatie >in totaal 3 installaties.)  Wij hebben op geen enkel moment last van de typische chloorlucht.  Misschien werken je filters niet goed doordat het medium niet op tijd vernieuwd werd.  Ook voldoende vers water toevoegen is nodig. Vergeet natuurlijk niet de druk van je filters op te volgen en te spoelen wanneer die met een te hoog drukverschil zitten.

- voor die zwembaden waar recent een nieuwe waterbehandeling werd geïnstalleerd: voor welke optie hebben jullie gekozen en welk argument gaf hiervoor de doorslag?  Ons nieuw openluchtbad op het strand zal ook werken met natriumhypochloriet (dagtank en voorraadtank.)  Elektrolyse raad ik altijd af (na 31 jaar ervaring) omdat het een dure grap is en bovendien heb je bij pannes geen alternatieven.  Je hangt af van een dure onderhouds- & installatie firma, die dit systeem misbruiken om je op te zadelen met dure facturen.

Marc Supeley

RSS

© 2024   Gemaakt door Netwerk Lokaal Sportbeleid.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden