Wij hebben de laatste tijd heel wat problemen met het gebruik van hars (handbal) tijdens trainingen/wedstrijden.

--> er wordt met hars gespeeld die we bijna niet van de vloer verwijderd krijgen, tenzij na heel intensieve schoonmaak (op handen en op knieën)

--> we hebben na de wedstrijden geen tijd om de zaal te kuisen waardoor de volgende gebruiker klaagt

Enkele vraagjes:

- wordt hars gebruik toegelaten in jullie sporthallen? Zo ja, alle soorten? Hoe verwijderen jullie deze vlekken?

- indien hars niet wordt toegelaten: op basis van wat (reglement, ...) baseren jullie zich?

Bedankt alvast voor de feedback!

Katrien

Weergaven: 995

Reacties op vraag/bericht

geen toelating in Putte. Wij hebben een mondelinge overeenkomst met de club.

Katrien,

Hierbij:

- een link waar je harsverwijderaar kan kopen: http://www.handbalshop.nl/select-hars-500-ml.html

- een uittreksel uit de reglementering van de Vlaamse Handbalvereniging:

HARSGEBRUIK

1. Algemeen principe

a. Het gebruik van hars (of eender welk ander klevend middel) is verboden tijdens alle landelijk georganiseerde jeugdwedstrijden (t.e.m. leeftijdscategorie kadetten)

b. Het gebruik van hars (of eender welk ander klevend middel) tijdens ALLE andere wedstrijden (nationaal, landelijk, … ) is gelimiteerd tot het aanbrengen van het product op de handen.

c. Het aanbrengen van hars (of eender welk ander klevend middel) op eender welk gedeelte van de sportuitrusting IS TE ALLEN TIJDEN VERBODEN.

d. Voor wedstrijden op KBHB niveau is de KBHB reglementering van toepassing.

2. Sporthallen waar gebruik van hars (of eender welk ander klevend middel) TOTAAL VERBODEN is

a. Het algemeen verbod in een bepaalde sporthal wordt ter kennis gebracht van de clubs en scheidsrechters door middel van het Officieel Orgaan na 'schriftelijke' mededeling van de club.

b. Het verbod zal in de sporthal duidelijk geafficheerd worden; de scheidsrechters en de bezoekende ploeg zullen voor aanvang van elke wedstrijd door een verantwoordelijke van de thuisploeg op de hoogte gebracht worden.

3. Maatregelen

a. Voor aanvang van de wedstrijd

b. De scheidsrechters/controleur controleren de spe(e)l(st)ers op het onrechtmatige gebruik van hars (of eender welk ander klevend middel). Bij vaststelling van een overtreding MOETEN de betrokkenen de handen wassen, en de sportkledij in orde brengen.

c. Tijdens de wedstrijd

1) Wanneer de scheidsrechters/controleur vaststellen dat een spe(e)l(st)er onrechtmatig gebruik maakt van hars (of eender welk ander klevend middel), wordt deze progressief bestraft, en de betrokkene moet ook de handen wassen en de sportkledij in orde brengen.

2) Wanneer een ploeg zich in het geheel NIET houdt aan de richtlijnen qua het gebruik van hars (of eender welk ander klevend middel), maakt de scheidsrechter een verslag op.

3) Wanneer een zaalwachter bepaalde daden stelt zodanig dat de wedstrijd dient stopgezet te worden maakt de scheidsrechter een verslag op met een duidelijke vermelding van de in fout zijnde ploeg. Dergelijke wedstrijd wordt in principe NOOIT herspeeld.

mvg

Dirk

Dag Katrien

Check ook dit artikel dat in het Vlaams Tijdschrift voor Sportbeheer verscheen: http://isb.colo.ba.be/doc/Artik/Vts/217/vraag%20getal%20217.pdf

Mvg

Marjolein

Dag Katrien,

 

Harsgebruik kan je op nationaal niveau niet verbieden of je thuisploeg verliest met forfaitcijfers volgens regl BHB (situatie in Haacht). Speelt de club op een lager niveau kan je hars verbieden, zie regl VHV.

Bij ons mag er één training tijdens de week hars gebruikt worden en tijdens competitie waar het 'verplicht' wordt door de bond.

Sinds dit seizoen hebben we nog eens duidelijke afspraken gemaakt met de komst van de nieuwe PU vloer en een goed overleg gehad met de handbalclub. De voorbije seizoenen verliepen bij ons ook niet zo vlot met linovloer. We hebben verschillende schoonmaakproducten getest en zijn tot dezelfde conclusie gekomen als onze collega's in Bocholt: harstype Select Profcare en schoonmaakproduct Trophy van Tana. We verplichten dat harstype en de club moet dat product aankopen om schoon te maken. De club voorziet de hars voor de tegenstander. Er is met de club afgesproken dat er tijdens competities geen sportzakken in de zaal zijn toegelaten om stiekem harsgebruik tegen te gaan. De hars wordt op een staander aangeboden, staat niet op de vloer.

Schoonmaak gebeurt binnen de gereserveerde uren van de club. Het is de club die moet kuisen. Schoonmaak gebeurt als volgt: aantal leden spuiten Trophy op de harsvlekken. Aantal min laten intrekken en nadien met dweilen de vlekken weg vegen. De zaalwachter spoelt met de schoonmaakmachine nadien het kuisproduct weg. Met de schoonmaakmachine de hars verwijderen lukt niet, dat is inderdaad vlek per vlek te behandelen. Bij onze vorige vloer konden we de vlekken niet meer wegkrijgen na één dag. Dit lukt met onze huidige PU vloer en deze combinatie producten gelukkig wel. Als er overdreven veel vlekken achter blijven of de club doet te weinig moeite om schoon te maken, kuisen onze zaalwachters nadien - als ze ergens de kans krijgen in het bezettingsschema - en dit wordt aan €30/werkuur doorgerekend aan de club.

Voor de harsvrije trainingen en wedstrijden moet de club harsvrije ballen voorzien die gescheiden worden gestockeerd van de harsballen. We hebben een logboek sinds dit seizoen waarin de zaalwachter opmerkingen (pos en neg) noteert betreffende hars(vrij)gebruik. Ik bezorg die feedback regelmatig aan de dub en het AGB.

Ik moet zeggen dat de club haar best doet, maar er worden altijd wel wat vlekken vergeten.

Hopelijk ben je hier iets mee. Er zijn gemeenten waar ze op hoog niveau een mat, met alleen de handbalbelijning op, leggen denk ik, maar dat kost tijd en geld heb ik begrepen.

 

Grt,

Jasmien

Dankjewel voor de feedback. Hier kunnen we wel iets mee :).

Beste Katrien,

wij zijn sinds dit jaar Master Partner van het ISB en groothandel in alles wat met schoonmaakproducten, -materialen en -machines te maken heeft.

Deze vlekken moet je inderdaad vlek per vlek gaan weghalen. Dit kan niet met de schrob zuigautomaat. Ik kan je hiervan eventueel een staal bezorgen als je dit wenst. Het product heet Prof Power Plus en kost ongeveer 25 euro per 10 ltr excl. BTW. De meeste sporthallen voorzien dan een spray met een oplossing op ongeveer 10% die dan door de clubs gebruikt wordt.

Neem gerust even contact met ons op.

Juan de Houwer

0475/62 22 92

info@besto.be

www.besto.be

Dag Katrien

Wij verbieden het gebruik van hars al moet ik toegeven dat het verbod niet al te veel uithaalt. Tegenstanders hebben dikwijls eigen ballen mee voor de opwarming en stiekem wordt dit door de eigen club ook gedaan.

Het verwijderen gaat inderdaad niet vlot.

 

Een ideaal middel hebben we nog niet gevonden al heeft de handbalbond ons wel een voorstel gedaan van product maar we dienen dit nog te bestellen en te testen (bij de bond kan je dus zeker terecht).

 

Mvg Stijn

RSS

© 2024   Gemaakt door Netwerk Lokaal Sportbeleid.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden