Beste beheerders,

Ik heb twee vragen m.b.t. concessieovereenkomsten voor een (commerciële) uitbating van een cafetaria, brasserie, café aan een sporthal,  zwembad, …

  1.  Neemt uw gemeentebestuur in de concessieovereenkomst bepalingen op m.b.t. de afname van dranken (of andere producten)?
    Bij voorbeeld: “De concessiehouder dient zich voor bieren, frisdranken, wijnen, schuimwijnen en aperitieven uitsluitend te bevoorraden bij leverancier x.”
    Gebeurt dit (wel/niet) vanuit een specifieke beweegreden? Bv. eerder aangegane contracten met drankenleveranciers voor alle stedelijke diensten/alle vrijetijdsinstellingen. Of om de lokale (dranken)handel(aar) te bevoordelen?
  2. Sluit uw gemeentebestuur voornamelijk concessies met brouwers/drankenhandelaars af, of eerder met individuele ondernemers?
    Is dit een bewust keuze? Bv. ‘overeenkomsten met brouwers bieden meer zekerheid’, of ‘overeenkomsten met individuele ondernemers bieden deze laatste veel meer kansen’.

 

Toelichting bij de vraag:

Eind 2015 ondertekenden – onder impuls van de federale overheid – de brouwers, de drankenhandelaars en de horecasector een gedragscode, die o.m. een einde wil stellen aan heel wat gangbare afnameverplichtingen in handelsovereenkomsten m.b.t. horecazaken.
Gelijkaardige zogenaamde ‘wurgbepalingen’ komen ook voor in concessieovereenkomsten. Deze wil men ook terugdringen.  Dit alles met het oog op een economisch leefbare en professionele horecasector.

De VVSG steunt deze betrachting, maar wil eerst een duidelijk zicht krijgen op de praktijk vandaag, vooraleer hierover formeel uitspraken te doen.

 

Alvast bedankt voor uw feedback!

Weergaven: 510

Reacties op vraag/bericht

Henk,

Voor wat betreft Lebbeke....

In ons sportcentrum wordt reeds sinds 1974 gewerkt met concessieovereenkomsten. Eerst was het een overeenkomst met een brouwer (die dan iemand zocht om cafetaria open te houden), daarna was het een concessie voor openhouden van de cafetaria (dus geen brouwerij of bierleverancier) + een apart dranklevercontract (waar de uitbater verplicht was drank te gaan kopen), sinds iets meer dan 10 jaar hebben we echter een concessieovereenkomst met een uitbater waarbij die vrij is om zijn drank te kopen waar hij wil.

Ervaring leert dat dit laatste duidelijk zeer goed werkt bij ons. Hij kan zonder problemen de dranken aanbieden die hij wil en kan de leveranciers tegen mekaar uitspelen (moest dit nodig blijken). Uiteraard is het zo dat sommige uitbaters ook nieuw meubilair 'krijgen' van de drankleverancier wat aanpassingen kan meebrengen aan de prijs van de drank (bij aankoop door uitbater).

Verder zien we in onze cafetaria ook een grote verschuiving van het verbruik van soort drank: een pils op vat wordt al eens vlug een pils uit het flesje + er moet nu gewoon een ruimte keuze zijn uit zware bieren want de consument vraagt hier gewoon achter.

Kortom: het is een goede zaak dat er iets gedaan wordt aan de wurgcontracten van (grote) brouwers (of in mindere mate van lokale drankleveranciers). Een goed werkende cafetaria is immers ook een aantrekkingspool voor je zwembad en/of sporthal.

Marnix

Beste Henk

In Bonheiden (beheer EVA) heeft de concessienemer vrije keuze van drankafname.

Johan

Beste Henk

Bij de stad Antwerpen worden er concessies afgesloten met zowel brouwers/drankenhandelaars als individuele ondernemers.

De individuele ondernemers kiezen zelf waar ze drank afnemen.

Hierover zijn geen bepalingen opgenomen in de overeenkomsten.

Groeten

Natalie

Wij hebben steeds geopteerd om te werken met een brouwerij die de concessie onderschreef. Op die manier heb je een vaste maandelijkse/jaarlijkse huuropbrengst, en zijn de problemen (uitbaters, opkuis, ....) voor de brouwerij.

Frank Malisse

SF Harelbeke

Dag Henk,

In Ranst wij leggen in de concessieovereenkomsten geen vaste bepalingen op mbt de keuze van de leverancier van de dranken. Wat er wel gebeurt is dat wij de concessionaris van het GC aanmoedigen om streekproducten aan te bieden. Dit was ook een criterium bij de toewijzing van de concessie.

Er is ook in de concessieovereenkomst opgenomen dat het de gebruikers van het gemeenschapscentrum vrij staat om zelf streekproducten uit Ranst die niet aangeboden worden door de concessionaris mee te brengen. In dat geval is er geen stopgeld verschuldigd.

RSS

© 2025   Gemaakt door Netwerk Lokaal Sportbeleid.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden