Collega's,

het bestuur denkt er aan om de voetbalterreinen en bijhorende gebouwen aan de lokale voetbalclub in concessie of erfpacht te geven. De achterliggende gedachte is dat de gemeente daarna investeringssubsidies voorziet voor deze club om op een voordeligere wijze investeringen te doen aan het gebouw. De club zou dan namelijk via haar sponsors kunnen werken en ze kunnen zelf werken uitvoeren. Volgens mij speelt hier ook echter de wet overheidsopdrachten. Kan mij dit iemand bevestigen of meer uitleg bij geven?

 

Hartelijk dank

Weergaven: 1141

Reacties op vraag/bericht

Naar ik heb vernomen speelt de wet op de overheidsopdachten niet bij een concessiecontract. Het fijne weet ik er helaas ook niet van.

Er is daar flink wat discussie rond .... In een aantal gevallen waarbij de overheid dit ziet als 'ontwijking' kunnen er problemen ontstaan. Ook wat de BTW recup betreft is het een interessante manier van werken, omdat de club soms de btw gedeeltelijk kan recupereren, al zijn in het verleden al rechtszaken aangespannen geweest indien het gaat om een flagrante ontwijking.

Zet zeker in die overeenkomst dat de werken moeten uitgevoerd worden met medetoezicht van de gemeente, én dat de zaken volgens de regels gebeuren, zodat je achteraf niet met de problemen komt te staan.

Persoonlijk ben ik geen voorstanden van dergelijke constructies, gezien een aantal negatieve ervaringen uit het verleden. Maar, mits heel goede afspraken, en waarborgen, zit daar wel iets in.

Wij werken regelmatig met het systeem van investeringssubsidies. Er moeten, zoals Frank terecht zegt, duidelijke afspraken zijn en zeker een goede opvolging.  Wij hebben er geen problemen mee.  Wij hebben bij onze grootste voetbalclub op deze wijze nieuwe kleedkamers laten bouwen en bij de 4 overige clubs zijn recent alle kleedkamers gerenoveerd met investeringssubsidies.

Ik heb uw vraag voorgelegd aan onze gemeentesecretaris. Hij had zowat de zelfde opmerkingen als Frank.

Hij stelde voor om contact op te nemen met de VVSG. Daar zouden, volgens hem, toch een aantal specialisten moeten zitten die een duidelijk antwoord kunnen geven.

mvg

Dirk

RSS

© 2024   Gemaakt door Netwerk Lokaal Sportbeleid.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden